Sorskérdések Tutórium

Sorskérdések tutórium - 20. századi magyar történelem csoport

 

Vezetők: Szekér Nóra, Vári Árpád, Szokolay Domokos

 

A csoportunk 2011 óta létezik és aktív szemináriumi életet él. Olyan műhelymunkát folytatunk, ahol a hallgatóknak lehetőségük van kiszélesíteni és jobban elmélyíteni módszertani, illetve történeti tudásukat. Eddig két nagy témakört igyekeztünk körüljárni: Magyar sorskérdések – a szellemi élet és az emigráció válaszai; Az ellenállás címeken. Igyekszünk rendszeresen vendégeket és előadókat hívni, kirándulásokat szervezni és konferenciákon részvételt biztosítani a csoport tagjainak. Szeretnénk segítséget és előadási lehetőséget nyújtani a szakdolgozóknak, illetve kielégíteni az érdeklődők igényeit.

 

Eddigi munkánkról:

-Általában heti rendszerességgel találkozunk.

-Jó és felszabadult hangulatban, inkább beszélgetések formájában, szövegek elemzésével, előadások hallgatásával és átbeszélésével telnek a műhelymunkák.

-Kirándultunk már Recskre, illetve Fótra a Károlyi-kastélyba.

-Eddig vendégünk/beszélgetőpartnerünk volt: Bank Barbara történész; Haas György közíró; Kodolányi Gyula író; gróf Károlyi László és felesége; Suplicz Sándor pszichológus, egyetemi oktató.

 

Idénre tervezett programunk:

-Módszertani kérdések körüljárása: egy téma megközelítési módjai; hogyan lehet élőbbé tenni a történetírás nyelvezetét; hogyan kell különböző műfajú szövegeket olvasni/írni; hogyan kell dokumentumokat elemezni – előhívni az információt; interjút készíteni (oral history).

-Az ellenállás és a második világháború történeténél maradva, előkerülnek az alábbi témák: Lillafüredi találkozó; Bajcsy-Zsilinszky Endre; illegális kommunisták; a Horthy-korszak rendvédelme; kik voltak a Kopjások?

-Egyéb programok: beszélgetés a Recsk-filmről; a váci börtön meglátogatása, megemlékezés.

-Vendégelőadók hívása.

 

Várunk téged, ha:

-…érdekel a 20. századi magyar történelem bármilyen vonatkozása, korszaka. Szívesen foglalkozunk új szempontokkal és témakörökkel. Legyen az bármi, 1914 és 1990 között, szakítunk rá időt!

 

-…csak érdeklődő vagy! Szívesen látunk bárkit. Nálunk semmi sem kötelező. Nem kell feladatokat vállalni, minden alkalommal részt venni a műhelymunkákon.

 

-…szakdolgozol és tanácsra, segítségre van szükséged, vagy egyszerűen csak szívesen beszélgetnél másokkal a témádról. Mi magunk is megtapasztaltuk, hogy ez nagyon sokat jelent!

 

Elérhetőség:

Szokolay Domokos karneval1912@gmail.com